Et ole yksin

Teksti: Katja
Kuvat: Katja


Meitä on täällä maapallolla paljon, ja kun sanon paljon tarkoitan noin 7,5 miljardia. On siis hyvin todennäköistä että jossain on edes yksi ihminen, joka pystyy samaistumaan siihen mitä sinä käyt läpi. Ja jos löydät sellaisen ihmisen, se on kuin lottovoitto.

Olipa kyseessä sitten vanhemmuus, sairastuminen, ihmissuhteet, työasiat tai mikä vaan, niin yleensä jostain löytyy sinulle kohtalotoveri. Ihminen, kenelle ei tarvitse sanoa kun puolikas lause, kun hän jo ymmärtää miltä sinusta tuntuu. Ihminen, kuka pystyy sanoittamaan sinua kun et itsekään välttämättättä osaa pukea harhailevia ajatuksiasi sanoiksi. Ihminen, joka ymmärtää itkupotkuraivarisi, kun muut ovat niinä hetkinä vain pyöritelleet silmiään. Ihminen, joka saa olosi paremmaksi vain yhdellä virkkeellä. Nämä ihmiset ovat kultaakin kalliimpaa.



Se vertaistuki ei kuitenkaan ole kaikissa asioissa välttämättä hyvästä.

Itse kuulun osittain siihen ryhmään. Vuosia sitten kun ahdistustani alettiin hoitaa, ehdotettiin minulle vertaistukiryhmiä. Silloin ajatuskin koko touhusta sai minut ahdistumaan vain entistä enemmän. Ajattelin että jos olen täydessä huoneessa muiden ahdistuneiden ihmisten kanssa, ahdistukseni vain kasvaisi ja näin joillekin kyseisissä tilanteissa käykin. Sitä kun reagoi kehollaan ympärillä oleviin ihmisiin ja ärsykkeisiin, ei välttämättä muiden samassa tilanteessa olevien seura silloin olekaan hyväksi. 

Kun taas puhutaan näistä vatsaoireista, on vertaistuki täysin eri juttu. En tiedä mistä se johtuu, mutta näin vaan on omalla kohdallani! Onneksi olen löytänyt netin kautta pari ihmistä, jotka todellakin ymmärtävät mitä käyn läpi, koska he ovat hyvin samassa tilanteessa. On jopa hieman lohduttavaa kun puhelimeen saattaa piipata viesti että piti perua hammaslääkäri, koska olo oli niin huono, tai kuinka taas ärsyttää kun vapaapäivä menee pilalle oman voinnin takia.  Lohduttavaa sen vuoksi, että silloin huomaat että et ole yksin. On silmiä avaavaa että on muitakin, joiden elämässä on niitä mörköjä, joita vastaan on taisteltava ja mentävä eteenpäin vaikka mikä olisi.  Minulta saa näihin asioihin tsemppiä ja ymmärrystä, koska olen käynyt itse täysin samat asiat läpi ja käyn vielä monta kertaa. Pystyn siis samaistumaan täysin heihin ja he minuun. 



Jos siellä ruudun toisella puolella joku kärsii ahdistuksesta, paniikkihäiriöstä tai vatsaoireista ja haluaisit jonkun kenelle saisit jutella, purkaa omia tuntemuksia ja saada ymmärrystä oloosi, niin laita ihmeessä viestiä! Voit jättää kommenttia tähän postaukseen, laittaa viestiä meidän blogin Instagramissa, tai suoraan minun henkilökohtaiselle tilille. Minä en ole mikään ammattilainen enkä voi sanoa lääketieteellisiin asioihin mitään, mutta lupaan kuunnella ja ymmärtää. Minulla on antaa sitä mitä kaikilla ammattiauttajilla ei ole, vertaistukea ja ennen kaikkea omaa kokemusta.

Pakko vielä tähän loppuun mainita aiheeseen liittyen, että meidän ihanalta Karoliinalta on tulossa äitien hyvinvointiin ja vertaistukeen liittyvä verkkovalmennus, johon kannattaa ehdottomasti tutustua jos kaipaat sen saralla vertaistukea! Tästä klikkaamalla pääset näkemään lisätietoja.

Comments

Popular Posts