Someystävät

Teksti: Henna 
Kuvat: Pixabay



Kotiäitinä ollessani olen monesti kokenut väsymystä.  Jompi kumpi lapsista on ehkä nukkunut levottomasti. Yöhön on saattanut  mahtua lukemattomia herätyksiä, itkua, uudelleen nukuttamista, vesihörppyjä, pissihätää tai painajaisia. Pienemmän tutti on saattanut kadota tai isomman tyyny tippua lattialle. Joskus en vaan saa unta.

Lapsiperheen aamut ovat usein aikaisia ja juuri siinä hetkessä rikkonainen yö ja univaje tuntuvat murskaavilta. Tekisi mieli tirauttaa kyynel silkasta väsymyksestä ja voimattomuuden tunteesta. Väsymyksen keskellä monet muutkin tunteet tuntuvat joskus todella suurilta. Ärsyttää ja kiukuttaa. Minä tunnen monesti oloni yksinäiseksi.

Aamupalasta selvittyäni istun sohvalla ja näpäytän puhelimeen netin päälle. Näytön yläreunaan ilmestyy ilmoitukset uusista Whatsapp-viesteistä. Avaan mammaryhmän keskustelun auki ja luen kuinka äitiystäviäni väsyttää. Emme ole ainoa perhe jolla on yö mennyt vähän penkin alle. Selaan viestit läpi ja näppäilen lyhyen kertomuksen meidän yöstämme ja sen hetkisestä fiiliksestä. Loppuun toivotan tsempit kaikille valvoneille ja väsyneille. Vastaukseksi saan erilaisia hymiötä ja tsempit takaisin. Hymyillen ajattelen, että kyllähän me tästäkin päivästä selvitään. Tajuan, etten ole yksin.


Kun lapset olivat ihan pieniä, yöheräilyjä oli paljon nykyistä enemmän. Välillä yöimetykset tuntuivat kestävän loputtoman kauan. Silloin nappasin puhelimen käteen koska tiesin, etten ollut siinä tilanteessa yksin. Tiesin, että joku muukin nuokkuu hereillä vauva rinnalla tai pullolla. Juttelimme syötön ajan yhden tai useamman äitikollegan kanssa ja pidimme toisemme hereillä. Yksitellen vauvat nukahtivat uudelleen ja toivotimme toisillemme hyvät yöt, mahdollisesti jo useamman kerran saman yön aikana. Aamulla kerroimme miten loppuyö oli sujunut ja iloitsimme yhdessä mahdollisista hyvistä unista.

Niinä päivinä kun ei huvita tai ei jaksa poistua kotoa, ovat someystävät kultaakin kalliimpia. He ymmärtävät miksi sinä päivänä aiot olla sosiaalinen vain netin välityksellä. Yllättävän monella on sama tilanne ja samat ajatukset, varsinkin äitikavereilla. He jaksavat kannustaa, tsempata ja neuvoa. He nauravat kanssasi pöydälle kaatuneelle maidolle ja vaipasta ohi tulleelle kakalle. Kun lähetät kuvan ulkona maassa raivoavasta taaperosta, saat takasin monta samanlaista kuvaa. He ihastelevat kanssasi kun jaat kuvan ihanasta toppahaalarista tai täydellisestä body-housut matchista. Kun tarvitset Henkkamaukan kenkien 18-19 koon sisämitan, he kertovat sen nopeammin kuin Google.


Varsinkin kotona oleville äideille someystävät toimivat vertaistuen oheella myös tärkeinä aikuisina ystävinä. Kun pyörittää kotona lapsiperheen arkea, on välillä kiva jutella ihan aikuisen ihmisen kanssa. Kaikilla ei ole puolisoa jolle jakaa asioita. Jollekin saattaa tuntua vaikealle lähteä tapaamaan uusia ihmisiä perhekerhoon tai avoimeen päiväkotiin. Joskus saattaa vaan tuntua sille, ettei kuulu joukkoon vaikka haluaisikin.

Juttelimme someystävistä Girl Talk-blogin naisten kesken. Kävi ilmi, että monella meillä on raskaus- tai vauva-aikana tärkeäksi muodostunut vertaistukiryhmä edelleen mukana elämässä. Katjan kommentti kiteytti hyvin yhteen vertaistukiryhmien merkityksen ja tärkeyden.

"Meidän Facebookin vauvaryhmä on ollut pystyssä noin kolme ja puoli vuotta. Ollaan yhdessä koettu niin paljon iloisia juttuja, sekä myös niitä kaikista surullisimpia. On ollut hienoa huomata kuinka ollaan oltu tukena  toisillemme, olipa kyse sitten parisuhteesta, työpaikasta, läheisen menetyksestä tai siitä meitä yhdistävästä tekijästä, lapsesta. Onhan se aivan mahtavaa kun on ihmisiä keneltä on pystynyt kysymään neuvoa, niin raskausaikana ilmeneviin huoliin, kun kiukuttelevan taaperonkin suhteen, vertaistukea siis parhaimmillaan. Olen kuullut ihmettelyä siitä, että kuinka ryhmä naisia, jotka eivät kaikki ole edes tavanneet toisiaan kasvotusten, voi olla niin tiivis ja tärkeä toisilleen, mutta me ollaan! Sitä on kuitenkin jaettu toisillemme elämämme tärkeimpiä hetkiä, raskausajasta lapsen syntymään, sekä aina tähän päivään saakka. Ei kai se ole ihmekään miksi ollaan ryhmänä hitsauduttu niin tiiviiksi! On ollut hienoa huomata kuinka sitä pystyy oikeasti netin kautta saamaan upeita ihmisiä elämäänsä, oikeita ystäviä."

 

Vertaistukiryhmiä löytyy paitsi äideille, myös muista aihealueista kiinnostuneille. Aina ei välttämättä ole kyse vertaistuesta. Some mahdollistaa samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten löytämistä ja heidän kanssaan verkostoitumista. Saattaa olla helpompi alkaa jutella ventovieraan ihmisen kanssa kun tietää, että teillä on ainakin yksi yhteinen kiinnostuksen kohde. Kuka tietää kuinka paljon yhteistä teillä onkaan kun alatte vaan jutella. Ties vaikka saisit yhden uuden kaverin tai jopa ystävän :)



- Henna




Comments

Popular Posts